26. 6. 2010.

Tutorijal za sveće

... ili nešto kao tutorijal...

Naime, bilo mi je teško da radim na izradi sveća i da fotografišem i da pazim da mi se vosak ne pregreje (da, nemam merač temeprature, i to mi mnogo otezava posao, ako neko zna gde moze da se nabavi, ovde u Srbiji, bojim se, naplatiće mi poveću carinu ovi naši, neka viče =) )- oh da, jesam taj tip... koji radi više stvari odjednom... Čemu gubljenje vremena i čekanje? Hahahah... Tako da... eto, par sličica, čisto da vidite kako to izgleda (mada ima mnogo boljih tutorijala na netu, da se ne lazemo) sa mojih čudnim i ne dovoljno obrađenim slikama... Htela sam da vidite sirov materijal... hahahah =)

Zbog manjka slika, biće više mojeg objašnjavanja, ali... oprostićete mi... nadam se... (nešto sam ovih dana raspolozena da pričam kao "navijena")

Prvo, priprema kalupa- sa Heat gun-om (već je pominjan u nekom od ranijih postova, ali ovaj je lično moj =)) otopite ostatke voska od prethodne sveće (bar ja tako radim)...
Potom...

Zatvorite donju rupu, gde prolazi fitilj, sa nečim... Kazem nečim, jer se ja dovijam na raziličite načine... (koristim beolin, nekada otopim silikon (plastiku) sa pištoljem...), i potom centrirajte da koliko toliko stoji na sredini... =)

Onda...


Otopite parafin (vosak)- ja koristim često ostatke od starih sveća-da RECIKLAZA. Inače, ne znam da li znate, ali parafin u Subotici je uzasno skup, i kada i hoćete da ga kupite, ne znaju koji aditivi idu u njega, jer koliko sam ja videla (i razumela, na drugim tutorijalima), mora nešto da se dodaje, u suprotnom to nije baš sveća...
Zanemarite ovaj fitiljčić, nisam stigla da ga izvadim pre fotografisanja... =)

Onda ide izlivanje parafina (voska) u kalup... vidite kako sam pomerila fitilj da mi ne smeta? E, tako mozete i vi... =), ali ne zaboravite da ga brzo posle vratite da ne bi tako ostao, mada... mozda moze i tako da ostane, radi fazona... šta mislite?

Zaboravila sam da slikam kako izgleda sveća u kalupu dok je još sve toplo... To je zato što sam pravila još jednu sveću i opet morala da pazim na vosak, pa da mi voda ne iskipi iz donje šerpe (da, topite obavezno na pari =)) i tako da sada nema slike...

Onda... kada se sveća ohladi i "smiri se" (kako ja volim da kazem), kreće vađenje iz kalupa. Vremenski ne znam koliko treba da prođe, jer koliko sam primetila, baš nema pravila... Verovatno zavisi od toga koliko je vreo vosak kada se sipa u kalup, da li ima nekoliko slojeva, da li se koriste boje i mirisi... i naravno od same tempetarure vazduha...
(Ma, ja volim, iskreno, sve odokativno da radim... Tako i kuvam... =), mozete da zamislite kakav bi to blog bio... Hahahah...)

Ovo je slika početka vađenja sveće iz kalupa... vidite, ovo je drugi kalup... Sveća od gore je mnogo veća i trebalo joj je duplo više vremena da se ohladi, a kako je dan već uveliko prolazio... a kako sam ja MORALA baš taj da slikam sve, tako sam u nastavku koristila drugu sveću...

Inače, ovo će biti donji deo sveće... Nekada su ovi "krateri" mnogo veći. Da bi sve bilo ravno, vi mozete sačuvati boju koju ste zadnju koristili i sipati posle hlađenja sveće, a pre vađenja iz kalupa... da bi i taj deo bio ravan... (ja sam naravno, ovde zurila da slikam... pa sam taj deo preskočila, a nekada ostavim baš ovako...)

Ovde vidite da je skoro cela sveća izašla iz kalupa...

I, ta na na naaaa...

Mozda vidite da sveća ima "nešto" u sebi, to su komadići one već pomenute zirafe (ostalo mi je pa sam ih sačuvala)... pa sam ubacila kada je parafin bio u kalupu... da sam stavila pre izlivanja, videlo bi se mnogo bolje... Eto, još jedan savet... =)

Naravno, ovde fali malo finalne obrade i sveća je spremna...
Videćete njene slike uskoro... sigurna sam... =)

(ps: onaj drveni štapic za koji je fitilj vezan, mozete da ostavite i tako vadite sveću, nekada je lakše tako, ustvari, uvek je tako lakše, ali sada sam sklonila, da se (kao) bolje vidi)

Ovo je osnovni tutorijal... Sve su ostalo varijacije na temu... mada, mozda se odvazim da uradim još koji, ovo je bilo probno...

Linkovi do drugih sličnih tutorijala... :)
-bez "pravih" kalupa 
-kraća verzija, ako nemate vremena da čitate post od gore :P
-bez kalupa :) parola- snađi se :)

17 коментара:

Dana је рекао...

Bravo,odlican tutorijal-i zabavan :)!Ne volim one suvoparne,ne drze mi paznju.Ovaj tvoj ima i licni pecat :)!

Nena3110 је рекао...

Hvala!
divno si objasnila!

bensedin art је рекао...

Sada definitivno znam da neću praviti sveće:)! Čini mi se da bih ja najpre uradila depilaciju toplim voskom:)! Sve sam razumela i na slikama i bez njih, znači tut je dobar!

heklica је рекао...

Hvala ti na ovome, ja nemam pojma o pravljenju sveća a oduvek me je zanimalo. Mislim da ću probati, jedino mi nije jasno kako praviš kalupe? Jesu to gotovi kalupi ili si ih sama pravila?

Silvija Patak је рекао...

I meni je tutorijal bas zabavan i lagan, iako nemam ambicije ka svecama, upravo sam pozelela da napravim koju : ))) Jednostavno i lepo receno ...

Drangulije је рекао...

hvala vam na lepim recima... :)

misha- ovi kalupi su kupovni... dobila sam ih amerike :) zahvaljujuci mojoj sestri, inace... sumnjam da bi ih imala...
i sada, patim sto nemam jos koji oblik, ali mozda uspem da nabavim...
inace, ako nemate kalup... moze da posluzi i casa, naravno staklena. mozda uradim i tako neki tutorijal... posto je malo drugaciji princip postavke fitilja...

nadam se da ce neko da se odvazi i da ce da napravi svecu. bilo bi mi drago da vidim varijacije na temu :)

Phoenix је рекао...

Meni je ovo krasan tutorial. Uvijek mislimo, da je nečije bolje od našeg. Ne brini draga...dobar tutorijal, razumljiv, fotke dobre...dakle sve ok...
Hvala ti što si podijelila sa nama tvoje umijeće.

Little Glory је рекао...

Odličan tutorijal! Sve si lepo objasnila, još samo da isprobamo ;)

Drangulije је рекао...

Drago mi je da vam se dopada... :)
Hvala na poseti... :)

Vera је рекао...

Bravo za tutorial!
Sve je ljepoi i jednostavno objasnjeno! Hvala!

Vlad27 је рекао...

mene interesuje gde nabavljas vosak za svece? hvala ;)

Drangulije је рекао...

U vecini slucajeva ovde je rec o reciklazi :)...
Pokusavam i ja da nadjem nekog odgovarajuceg dobavljaca, ali za sada jos nemam srece.

Анониман је рекао...

Imam odlicnog dobavljaca za tebe i sve ostale koji bi hteli da se oprobaju u pravljenju sveca... http://www.dmvwax.com/sr/pocetna/ Nisu skupi a parafin je odlicnog kvaliteta, moja je preporuka :)

Анониман је рекао...

Odlicno objasnjeno :) Samo me zanima gde nabavljas fitilj za svece? Htela bih da probam da momku za arodjendan napravim nekoliko sveca i ispisem nesto po njima. Je li bi to trebalo nekom posebnom bojom ili moze obicnim temperama? :D

Drangulije је рекао...

Hvala za preporuku, ali se meni na e-mail nisu javili :/

Što se tiče fitilja, deblji pamučni konac je dovoljan. Ima da se kupi u pozamaterijama, jedini problem je što je ipak veliki špul.
Potrebne su posebne boje za vosak. Mislim da tempera neće moći ostati na površini. Možda bi akrilne boje mogle :)

Анониман је рекао...

caos,ja sam pre neki dan pocela sa pravljenjem sveca i imam pitanje :)
Kako izbegnete te kratere? :)
Da li je to do samog,odn loseg parafina ili je to generalno slucaj sa svim svecama?
Kad sam iste pravila od pcelinjeg voska,nisam imala takvih problema :(
Molim za Pomoc
Drangulije,mozemo li nekako da se cujemo? :)
Srdacno,Sanela

Drangulije је рекао...

Sanela,
Ni ja sama ne znam u čemu je problem sa tim kraterima... predpostavljam da je u pitanju hlađenje i kalupa i parafina.
Ako si gledala po netu, mogla si videli da možeš da ih umanjiš, ako tokom hlađenja sveće, bušiš rupice sa drvenim štapićem. Više puta dok se hladi.
Ja sam to pokušala, ali nisam primetila neku veću razliku. (mada ja i nisam baš mnogo često bušila taj deo, ali ovo ti važi ako ti je donji deo sveće u gornjem delu kalupa, onda možeš da bušiš i dolivaš parafin koliko hoćeš :D )
Vosak je verujem mnogo lakši za rad, ali je preskup, i teško se može nabaviti. Još davno sam dobila savet da pokušam da pomešam u parafin malo voska, kako bi sveća bila črvšća i duže gorela.
Probaj, ako želiš... sve je stvar eksperimenta i pokušaja i propadanja.
Tako najbolje ustvari naučiš.